Glase / Hankkeesta
Hankekuvaus
G lase pureutuu globaalin turvallisuusympäristön muutoksiin, arvioi muutosten yhteiskunnallisia haasteita ja etsii keinoja vastata näihin haasteisiin. Kysymme, miten turvallisuuden osatekijät ja sen sisäinen ja ulkoinen vuorovaikutus muodostuvat ja vaikuttavat monikerroksisten rajojen ja niiden muuttuvien merkitysten maailmassa?
Tarkasteltavana on useita keskeisiä kysymyksiä EU:n ja Venäjän toimijuudesta, valtioiden muuttuvista rooleista turvallisuuden tuottamisessa, hyvinvointivaltion muutoksesta, maahanmuutto- ja integraatiopolitiikasta, yhteiskunnan eheydestä ja arjen turvallisuus- ja uhkakäsityksistä.
Hankkeen tavoitteena on analysoida ja auttaa ratkaisemaan suomalaisen yhteiskunnan sietokyvyn olennaisia haasteita, lisätä tietoa ajankohtaisista uhista ja tarkastella ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden yhä tiiviimpää kietoutumista toisiinsa.
Tutkimuskonsortiota johtaa professori James Wesley Scott (Itä-Suomen yliopisto). Tutkimusryhmiä vetävät professorit Anssi Paasi (Oulu), Ilkka Liikanen (Joensuu), Laura Assmuth (Joensuu) ja Pauli Kettunen (Helsinki). Kussakin ryhmässä on tutkijoita eri yliopistoista ja tieteenaloilta: maantiede, sosiologia, ja poliittinen historia, yhteiskuntapolitiikka ja oikeustiede. Myös Raja- ja merivartiokoulun tutkijoita osallistuu hankkeeseen. Yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaavaa ryhmää vetää professori Kimmo Rentola (Helsinki).
Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto.
Nykyisessä turvallisuustilanteessa korostuu alueellinen epävakaus sekä perinteisten geopoliittisten ja uusien monimuotoisten turvallisuusuhkien yhdistelmä. Suomen kannalta painokkaimpia tekijöitä ovat Venäjän toimet geopoliittisella areenalla, laaja maahanmuutto, rajat ylittävä rikollisuus ja ääriliikkeet, mutta myös sisäinen sosioekonominen eriarvoisuus ja turvallisuuskäsityksiin vaikuttavat jännitteet.
Tutkimusteemat

1. Rajat ja turvallisuuden muuttuvat mittakaavat
Prof. Antti Paasin johtama teemaryhmä analysoi kylmän sodan uhkakuvien jälkeisiä muutoksia Suomen turvallisuusympäristössä ja muutosten peilautumista Suomen valtionrajoilla ja raja-alueilla.

2. Suomi, EU & Euroopan lähialue: paikalliset ja kansainväliset turvallisuusympäristöt
Prof. Ilkka Liikasen johtama teemaryhmä tarkastelee viimeaikaisten rajasuhteiden muutosten poliittisia vaikutuksia Euroopassa ja lähialueella, Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton maissa.

3. Muuttoliike, arjen turvallisuus ja suomalaisen yhteiskunnan resilienssi
Professori Laura Assmuthin johtama teemaryhmä tarkastelee turvallisuutta maahanmuuttajien ja heidän perheidensä näkökulmasta.

4. Institutionaalinen valmius suomalaisessa yhteiskunnassa
Professori Pauli Kettusen johtama teemaryhmä käsittelee ylirajaiseen liikkuvuuteen liittyviä institutionaalisia turvallisuushaasteita ja vastauksia.
Ohjausryhmä
Tutkimuskonsortion tieteelliseen ohjausryhmään kuuluvat:
- Prof. Bridget Anderson, Compas Centre on Migration, Policy and Society at Oxford University (UK)
- Prof. Eiki Berg, Tartu University (Estonia)
- Prof. Åsa Lundqvist, University of Lund (Sweden)
- Prof. Reece Jones, University of Hawai‘i at Manoa (USA)
- Prof. Vladimir Kolossov, Laboratory of Geopolitics, Russian Academy of Sciences (Russia)
- Prof. Thomas Faist, Bielefeld University (Germany)
Kumppanit
Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto. Projektia tukevat asiantuntemuksellaan useat viranomaiset ja kansalaisjärjestöt. Suoraan projektin osanottajana on Rajavartiolaitos, ja virallisia yhteistyökumppaneita ovat: