Glase / Tapahtumat

Aikajana

2018
05/30/2018

Rajakaupungit ja kaupungistuminen -seminaari

Oulun yliopiston Glase-tutkijat järjestivät yhdessä Tornion kaupungin kanssa yleisölle avoimen seminaarin, jossa keskusteltiin rajatutkimuksesta, rajakaupunkien muutoksesta ja kaupungistumisesta monesta eri näkökulmasta.

05/17/2018

Seminaari radikalismista 17.5.2018

Glasen tutkijat Ilkka Liikanen ja Pauli Kettunen järjestävät Helsingissä 17.5. klo 13-18 seminaarin ”Radikalismi”. Alustuspuheenvuoroja pitävät Risto Alapuro, Marja Jalava, Leena Malkki, Kimmo Rentola, Oula Silvennoinen, Henrik Stenius ja Tuomas Ylä-Anttila.

03/28/2018

Työpaja Rajavartiolaitoksella

Rajavartiolaitoksen ja Glasen tutkijat esittelivät käynnissä olevia tutkimushankkeita Rajavartiolaitoksen järjestämässä työpajassa Helsingissä.

02/20/2018

Glase-tiedekahvila: Hybridivaikuttamisen häilyvä maailma

Glase-konsortion viestintäasiantuntija, informaatiovaikuttamiseen perehtynyt Janne ”Rysky” Riiheläinen ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen From Failand to Winland-tutkimushankkeesta alustivat keskustelua hybridivaikuttamisesta Kaisa-talon Kirja & Kahvissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

02/14/2018

Rakkaudesta tieteeseen 2018

Glase-konsortion tutkijat olivat mukana Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston vuosittaisessa Rakkaudesta tieteeseen -tapahtumassa, joka kokosi ystävänpäivänä yhteen tutkijat, päättäjät ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneet kansalaiset. Tapahtuman tämänvuotiset teemat olivat ”Turvallinen, joustava ja uudistuva yhteiskunta” sekä ”Täysivaltainen kestävä kansalaisuus”. Glase-tutkijat osallistuivat muun muassa Eriarvoisuus ja osattomuus turvallisuusuhkana -ratkaisuriiheen, josta voi katsoa tallenteen tapahtuman kotisivuilta.

02/08/2018

Virtoja, tsunameja ja vyöryjä: muuttoliikkeet ja luonnonilmiöretoriikka -seminaari

Glase-konsortio järjesti Helsingissä kaikille avoimen seminaarin, jossa käsiteltiin mediassa ja julkisessa keskustelussa usein esiintyviä tapoja kuvata pakolaisuutta luonnonvoimiin ja luonnonkatastrofeihin viittaavilla kielikuvilla. Akatemiatutkija Karina Horsti piti alustuspuheenvuoron, jonka jälkeen Glasen omat tutkijat kommentoivat aihetta tutkimustensa pohjalta, ja lopulta teemoista käytiin vilkasta yleisökeskustelua.

2017
12/12/2017

Rajat, muuttoliike ja Arktinen reitti 2015-2016

Pohjois-Venäjän kautta Suomeen kulkenut Arktinen reitti oli esillä, kun Euroopan komission Muuttoliike- ja sisäasiainpääosaston (DG Home) edustajat Brysselistä olivat sisäministeriön vieraina. Tutkimusta esittelivät Glase-konsortiosta Joni Virkkunen ja Minna Piipponen.

11/29/2017

Euraasian muuttoliikkeet ja -politiikat esillä Moskovassa

Tutkijoita ja toimijoita 26 maasta kokoontui jo yhdeksättä kertaa yhteisen otsikon ”Migratsionnye Mosty v Evrazii” merkeissä Moskovassa. Tänä vuonna keskeisenä teemana olivat Euraasian integraatiokehitykseen liittyvät muuttoliikkeet ja niitä ohjaavat politiikat. Konferenssin järjestivät Glase-hankkeen yhteistyökumppanit Venäjän tiedeakatemian yhteiskuntapoliittisen tutkimuksen instituutista ja Kansainvälisten suhteiden yliopistosta (MGIMO). Konferenssissa esiteltiin mm. venäläistä mobiilisovellusta ”Maailma ilman rajoja”, joka auttaa maahanmuuttajia löytämään vastauksia moniin arjen kysymyksiin (luvat, asuminen, terveydenhoito, palvelut, jne.) (kuva). Konsortiosta konferenssiin osallistuivat Joni Virkkunen ja Minna Piipponen.

11/15/2017

Eurooppalainen naapuruus ja kylmän sodan jälkeinen itä-länsi -jaottelu

Glasen Ilkka Liikanen osallistui Valtioneuvoston kanslian järjestämään tilaisuuteen, jossa käsiteltiin kansainväliseen politiikkaan liittyviä teemoja. Liikanen tarkasteli puheenvuorossaan eurooppalaista naapuruutta ja kylmän sodan jälkeistä itä-länsi -jaottelua.

11/10/2017

Glase-seminaari: Kansallisvaltio ja ylirajainen liikkuvuus

Helsingissä järjestetyssä seminaarissa keskusteltiin maahanmuuttokeskustelun turvallistamisesta, pakolaisuuden kuvittamisesta mediassa sekä kansalaisuuteen ja rajaan liittyvistä kysymyksistä Suomessa ja Venäjällä. Glase-tutkijat alustivat omista tutkimusaiheistaan, minkä jälkeen tilaisuudessa kuultiin myös Sisäasiainministeriön ja Hybridiosaamiskeskuksen edustajien kommenttipuheenvuorot ja keskustelu avattiin kaikille tapahtumaan osallistuneille.

10/31/2017

Policy Workshop: Neighbourhood and Borders of European Security

Joukko Glase-tutkijoita esitteli eurooppalaista naapuruutta ja turvallisuusympäristöä käsitteleviä konsortion tutkimusnäkökulmia Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistossa Brysselissä. Mukana keskustelemassa oli alueelliseen yhteistyöhön, itäiseen kumppanuuteen, Venäjään ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöhön sekä rajojen ja raja-alueiden tutkimukseen keskittyviä asiantuntijoita Suomen EU-edustustosta, Euroopan ulkosuhdehallinnon yksiköistä, EU:n parlamentista ja Carletonin yliopistosta Kanadasta. Vilkas ajatustenvaihto ja erilaisetkin näkemykset sparraavat työssä eteenpäin. 

10/31/2017

Glase tiedekahvila: Perheenyhdistäminen nyky-Suomessa

Glase-tutkijat Jaana Palander ja Saara Pellander ruotivat perheenyhdistämistä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Perheenyhdistämistä koskevaa lakia tiukennettiin vuosi sitten, millaisia seurauksia sillä on ollut?

10/28/2017

The Nordic Welfare Model – Still Sustainable?

Pauli Kettunen osallistui Pohjoismaiden Japanin-suurlähetystöjen järjestämäään seminaariin ”The Nordic Welfare Model – Still Sustainable?” Tokiossa 27.10.2017. Seminaarissa julkistettiin samanniminen japaninkielinen kirja, jota Kettunen oli toimittamassa yhdessä Klaus Petersenin, Stein Kuhnlen ja Yoko Ohtsukan kanssa.

10/20/2017

Aamiaistilaisuus Joensuussa: venäläiset tulevat!

Glase järjesti yhdessä Itä-Suomen yliopiston Venäjä- ja rajatutkimuskeskuksen (VERA) kanssa aamiaistilaisuuden, jossa keskusteltiin venäjänkielisestä kulttuurista ja mediasta Suomessa. Mukana olivat Yleisradion venäjänkielinen toimitus sekä Cultura-säätiö.

10/17/2017

Afgaaniturvapaikanhakijat Arktisella reitillä 2015-2016

Glase-tutkijat Joni Virkkunen ja Minna Piipponen kertoivat Pohjois-Venäjän kautta Suomeen matkustaneista afgaaniturvapaikanhakijoista, kun professori Muqtedar Khan Delawaren yliopistosta vieraili sisäministeriössä.

09/26/2017

Glase tiedekahvila: Venäjän monilla rajoilla

Glase-tutkijat Aappo Kähönen ja Teemu Oivo ruotivat kaksoiskansalaisuuteen ja rajaan liittyviä kysymyksiä tiedekahvilassa Helsingin Kaisa-kirjastossa. Keskusteluissa pohdittiin muun muassa sitä, miten kaksoiskansalaisuuteen suhtaudutaan Suomessa, ja kohtaavatko Suomen ja Venäjän käsitykset valtion ja kansalaisten välisistä rajoista.

08/31/2017

Glase tiedekahvila: Venäjä ja Valko-Venäjä 2017 – missä mennään?

Glasen tutkijat Veera Laine ja Kristiina Silvan pohtivat kuluvan vuoden tapahtumia Venäjällä ja Valko-Venäjällä Kaisa-kirjaston kahvilassa järjestetyssä tilaisuudessa. Kummassakin maassa todistettiin keväällä mielenosoituksia, mutta menikö protestiaalto jo ohi? Entä mitä on edessä?

06/18/2017

Glase-tutkijat Vladivostokissa

Glase-tutkijat Minna Piipponen ja Veera Laine osallistuivat kesäkuussa Suomen ja Venäjän välisen tiede- ja teknologiakomission yhteiskuntatieteiden työryhmän (TT-työryhmä) matkalle Vladivostokiin. Työryhmän tavoitteena on lisätä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä suomalaisten ja venäläisten asiantuntijatahojen välillä.

04/26/2017

Avoin keskustelutilaisuus Oulussa

Glase-hanke ja Pohjois-Suomen Maantieteellinen Seura järjestivät Oulussa keskustelutilaisuuden eriarvoistumisesta ja arjen turvallisuudesta. Keskustelun alustajina toimivat professori Anssi Paasi ja yliopistotutkija Eeva-Kaisa Prokkola sekä suunnittelupäällikkö Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitosta, yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka Oulun kaupungilta ja pakolaissihteeri Minna Kukkala Punaisen Ristin Oulun piiristä.

03/01/2017

Glasen Helsingin yliopiston ryhmä esittäytyi

Glasen Helsingin yliopiston tutkijat esittelivät meneillä olevaa tutkimustaan seminaarissa, joka järjestettiin 1.3. Valtiotieteellisen tiedekunnan tiloissa. Seminaari oli jaettu kahteen osioon, joista ensimmäinen käsitteli maahanmuuttokysymyksiä ja toinen Venäjä-tutkimusta. Oikeusministeriön Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) pääsihteeri Peter Kariuki sekä suojelupoliisin osastopäällikkö Ilkka Hanski toimivat kommentaattoreina.

Kirjoita hakusi ja paina Enter.