Glase / Tapahtumat
Aikajana
GLASEN päätöskonferenssi 13-14.6.2019
GLASEN päätöskonferenssi ”Multilayered Borders of Global Security” järjestetään 13-14.6.2019 Helsingin yliopistolla. Kaksipäiväisessä konferenssissa tutkijamme esittelevät kolmivuotisen hankkeemme tuloksia eri teemojen varaan rakennetuissa sessioissa ja lisäksi paikalle on kutsuttu kansainvälisiä puhujia ja osallistujia. Lue lisää ja ilmoittaudu konferenssiin täällä.
Seminaari: Eurovaalit ja muuttoliike: tutkittua tietoa vai harhakuvia?
Mitä harhakäsityksiä muuttoliikepuheeseen liittyy? Miten media muokkaa mielikuviamme muuttoliikkeestä? Millaisia vaikutuksia mielikuvapolitiikalla on ollut? Tervetuloa pohtimaan näitä kysymyksiä 23.4.2019 Tiedekulman Think Loungeen sekä keskustelemaan tutkimuksen, median ja politiikan rooleista harhakuvien purkamiseksi. Ilmoittaudu semiaariin täällä.
Rasisminvastaisuus arjessa ja kansalaistoiminnassa -seminaari 21.3.
Järjestämme Opinsauna-hankkeen kanssa 21.3. Rasisminvastaisuus arjessa ja kansalaistoiminnassa -seminaarin, jossa tarkastellaan rasismia arjessa ja opetellaan konkreettisesti rasisminvastaisia toimintatapoja. Seminaari järjestetään Joensuussa ja se on osa rasisminvastaisen viikon ohjelmaa. Lue seminaarista lisää täältä!
Pauli Kettusen keynote-puhe Towards resilient welfare states -konferenssista 14.3.
Pauli Kettunen oli keynote -puhujana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Eläketurvakeskuksen, Sosiaalipoliittisen yhdistyksen ja Helsingin yliopiston järjestämässsä kansainvälisessä konferenssissa Towards resilient welfare states Helsingin yliopistossa 14.3.2019.
Klikkaa tästä nähdäksesi puheen videotaltioinnin.
Ratkaisuja tieteestä 14.2.
Suuren suosion saavuttanut Ratkaisuja tieteestä -tilaisuus järjestetään 14.2.2019. Tilaisuus tuo yhteen päätöksentekijöitä, tutkijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia keskustelemaan näkökulmista ja ratkaisuista suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Myös GLASE on luonnollisesti mukana. Lue lisää täältä!
”Rajanvetoja. Raja eurooppalaisena, kansallisena ja alueellisena kysymyksenä”
Tarkastelemme Joensuussa 13.2. eurooppalaisia, kansallisia ja alueellisia näkökulmia rajaan, rajan politiikkoja, sen ylittäviä vaikutuksia, liikkuvuutta ja valvontaa. Seminaarin järjestävät Itä-Suomen yliopiston Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERA sekä projektit ”Globaalin turvallisuuden monikerroksiset rajat” (Strategisen tutkimuksen neuvosto/Suomen Akatemia) ja ”Northern Dimensions of European Union Actorness” (Koneen säätiö). Yhteistyökumppaneina ovat ulkoministeriö, Cultura-säätiö, Rajavartiolaitos, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Joensuun kaupunki.
Pauli Kettunen puhumassa kansallisesta eheytyksestä
Professori Pauli Kettunen oli pääpuhujana SDP:n Helsingin Paasitornissa 8.12.2018 järjestämässä juhlaseminaarissa ”Riidoista rakentamiseen – vuosisata kansanvallan puolesta”, jossa käsiteltiin sisällissodan jälkeistä kansallista eheytystä.
Sotkasiira kuultavana tarkastusvaliokunnassa
Glasen tutkija Tiina Sotkasiira kävi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa antamassa asiantuntijalausunnon kotouttamisesta haja-asutusalueilla. Hän muistutti, että kotouttaminen pitää ymmärtää laajasti yksilöiden ja heidän läheistensä sekä kaikkien kuntalaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisena. Tässä auttavat helposti saavutettavat palvelut, vaivaton oleskelulupaprosessi sekä kasvokkaiset kohtaamiset, joiden aikana palvelut räätälöidään yksilön tarpeiden mukaisiksi.
Glasen Noora Kotilainen Sananvapauden kahvilassa
Työväenliikkeen kirjastossa järjestettiin 25.9. Sananvapauden kahvilan mediailta, jossa oli keskustelemassa Glasen Noora Kotilaisen (Helsingin yliopisto) lisäksi myös puheenjohtaja Esa Ylikoski (Kansan Radioliitto), vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen (Yle), kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä professori, eversti (evp) Pekka Visuri. Kahvilan tallenne löytyy YouTubesta.
Studia Generalia -luentosarja Joensuussa
GLASE järjestää syksyllä 2018 kaikille avoimen luentosarjan Joensuussa. Luennot järjestetään tiistaisin klo 17-18 ja niissä käsitellään kansainvälisen turvallisuusympäristön muutoksia ja arvioidaan muutosten haasteita Suomen ja Pohjois-Karjalan näkökulmasta.
Luentosarjan tarkka ohjelma päivitetään Facebook-sivulle elokuun lopulla. Tervetuloa!
NordWel-kesäkoulu Helsingin yliopistolla
Helsingin yliopistossa järjestettiin 13-17.8.2018 Pauli Kettusen johdolla hyvinvointivaltiotutkimuksen kesäkoulu ”The 10th International NordWel Summer School”, johon osallistui tohtorikoulutettavia ja opettajia 13 maasta, kuten Brasiliasta, Iranista ja Yhdysvalloista. Kesäkoulussa käsiteltiin muun muassa ylirajaista liikkuvuutta hyvinvointivaltioiden haasteena.
Rajakaupungit ja kaupungistuminen -seminaari
Oulun yliopiston Glase-tutkijat järjestivät yhdessä Tornion kaupungin kanssa yleisölle avoimen seminaarin, jossa keskusteltiin rajatutkimuksesta, rajakaupunkien muutoksesta ja kaupungistumisesta monesta eri näkökulmasta.
Seminaari radikalismista 17.5.2018
Glasen tutkijat Ilkka Liikanen ja Pauli Kettunen järjestävät Helsingissä 17.5. klo 13-18 seminaarin ”Radikalismi”. Alustuspuheenvuoroja pitävät Risto Alapuro, Marja Jalava, Leena Malkki, Kimmo Rentola, Oula Silvennoinen, Henrik Stenius ja Tuomas Ylä-Anttila.
Työpaja Rajavartiolaitoksella
Rajavartiolaitoksen ja Glasen tutkijat esittelivät käynnissä olevia tutkimushankkeita Rajavartiolaitoksen järjestämässä työpajassa Helsingissä.
Glase-tiedekahvila: Hybridivaikuttamisen häilyvä maailma
Glase-konsortion viestintäasiantuntija, informaatiovaikuttamiseen perehtynyt Janne ”Rysky” Riiheläinen ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen From Failand to Winland-tutkimushankkeesta alustivat keskustelua hybridivaikuttamisesta Kaisa-talon Kirja & Kahvissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.
Rakkaudesta tieteeseen 2018
Glase-konsortion tutkijat olivat mukana Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston vuosittaisessa Rakkaudesta tieteeseen -tapahtumassa, joka kokosi ystävänpäivänä yhteen tutkijat, päättäjät ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneet kansalaiset. Tapahtuman tämänvuotiset teemat olivat ”Turvallinen, joustava ja uudistuva yhteiskunta” sekä ”Täysivaltainen kestävä kansalaisuus”. Glase-tutkijat osallistuivat muun muassa Eriarvoisuus ja osattomuus turvallisuusuhkana -ratkaisuriiheen, josta voi katsoa tallenteen tapahtuman kotisivuilta.
Virtoja, tsunameja ja vyöryjä: muuttoliikkeet ja luonnonilmiöretoriikka -seminaari
Glase-konsortio järjesti Helsingissä kaikille avoimen seminaarin, jossa käsiteltiin mediassa ja julkisessa keskustelussa usein esiintyviä tapoja kuvata pakolaisuutta luonnonvoimiin ja luonnonkatastrofeihin viittaavilla kielikuvilla. Akatemiatutkija Karina Horsti piti alustuspuheenvuoron, jonka jälkeen Glasen omat tutkijat kommentoivat aihetta tutkimustensa pohjalta, ja lopulta teemoista käytiin vilkasta yleisökeskustelua.
Rajat, muuttoliike ja Arktinen reitti 2015-2016
Pohjois-Venäjän kautta Suomeen kulkenut Arktinen reitti oli esillä, kun Euroopan komission Muuttoliike- ja sisäasiainpääosaston (DG Home) edustajat Brysselistä olivat sisäministeriön vieraina. Tutkimusta esittelivät Glase-konsortiosta Joni Virkkunen ja Minna Piipponen.
Euraasian muuttoliikkeet ja -politiikat esillä Moskovassa
Tutkijoita ja toimijoita 26 maasta kokoontui jo yhdeksättä kertaa yhteisen otsikon ”Migratsionnye Mosty v Evrazii” merkeissä Moskovassa. Tänä vuonna keskeisenä teemana olivat Euraasian integraatiokehitykseen liittyvät muuttoliikkeet ja niitä ohjaavat politiikat. Konferenssin järjestivät Glase-hankkeen yhteistyökumppanit Venäjän tiedeakatemian yhteiskuntapoliittisen tutkimuksen instituutista ja Kansainvälisten suhteiden yliopistosta (MGIMO). Konferenssissa esiteltiin mm. venäläistä mobiilisovellusta ”Maailma ilman rajoja”, joka auttaa maahanmuuttajia löytämään vastauksia moniin arjen kysymyksiin (luvat, asuminen, terveydenhoito, palvelut, jne.) (kuva). Konsortiosta konferenssiin osallistuivat Joni Virkkunen ja Minna Piipponen.